Sušenky s jablky

Kvalita sušenek záleží především na použití vstupních surovin!!!

 

Ingredience:

120 g hladké špaldové mouky, 90 g na hrubo nasekaných vloček (ovesné, žitné... ), 1 lžička vinného kamene (kypřící prášek používaný ve zdravé výživě), špetka soli, půl lžičky skořice, 2 jablka, 80 g másla, 1 vejce, (můžeme dle chuti přidat rozinky, kousky čokolády .....).


 

Postup:

Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a na hrubo nastrouháme. K jablkům přidáme vejce, změklé máslo a všechny suché ingredience a vypracujeme rukama těsto. Pokud bude příliš husté, můžeme přidat ještě víc másla, pokud je naopak řídké, přidáme mouku (záleží na savosti jablíček). Z připavené směsi tvoříme koláčky, které pečeme v předehřáté troubě 20 minut na 180 stupňů. 

Dobrou chuť, Radka :)

 

 

Zdravé mrkvánky

Kvalita mrkvánků záleží především na použití vstupních surovin!!!

 

Ingredience:

150 g hladké špaldové mouky, 50 g žitné mouky, 1 vrchovatá lžička vinného kamene (kypřící prášek prodávaný ve zdravých výživách), 140 g mrkve (oloupat a na jemno nastrouhat) , 140 g másla (případně kokosový tuk), Vaše oblíbená marmeláda, povidla… dle chuti každého.


 

Postup:

ze všech přísad vytvoříme těsto, které necháme v ledničce minimálně hodinku odpočinout. Poté jej vyválíme na cca 0,5 cm silný plát a kulatou formičkou (případně skleničkou, hrnečkem.. ) vykrájíme kolečka. Ta plníme z jedné poloviny oblíbenou marmeládou (případně povidly, ořechovou náplní ... ), druhou polovinou přikryjeme a vytvoříme tvar půlměsíce. Vidličkou pak spojíme oba okraje „do zubata“. Poté přendáme na plech a cca 20 minut pečeme při 160 stupních. Můžeme pocukrovat.

Autorská práva na fotografii zajištěna, děkuji p. Lence :)