Jahelník s oříšky

Ingredience:

250 g jahel, 100 g přírodního třtinového cukru, 0,5 litru ovesného nápoje či mléka, 3 vejce, 150 g směsi ořechů a mandlí (dle každého chuti), 100 g sušeného ovoce  (rozinky, sušené švetky, nesířené meruňky, brusinky...), špetka soli, oříšek másla.

Postup:

Jáhly je nejprve třeba spařit (prolít horkou vodou, aby nebyly hořké a nasákly všechny chutě pokrmu) a uvaříme je v mléce či alternativním nápoji. Do vychladlé směsi přisypeme špetku soli, na hrubo posekané mandle či oříšky, přidáme směs sušeného ovoce a žloutky.  Z bílků vyšleháme sníh, který nakonec opatrně vpravíme do připravné jahelné směsi. Pekáček si vymažeme máslem, můžeme vysypat oříšky či kokosem a naplníme směsí, kterou poté ještě poklademe plátky másla pro lepší chuť :-). Zapékáme v troubě cca 20 minut na 170 stupňů tak, aby povrch pouze zezlátnul.