ZAPEČENÝ KVĚTÁK trochu jinak

Ingredience:

1 ks květáku, 4 lžíce olivového oleje, 1 citron (kůra i šťáva), 1 lžička kmínu, 1 lžička kurkumy, 1 lžička sušeného česneku, 1/2 lžičky mletého pepře, 1 lžička soli.

Postup:

Troubu rozehřejeme na 180° C. Z květáku odstraníme veškeré listy a důkladně omyjeme. V misce si smícháme olivový olej s citronovou šťávou, přidáme citronovou kůru a veškeré koření a důkladně promícháme.

Rukou, případně mašlovačkou, potřeme připavenou marinádou celý květák. Takto připravený květák dáme na malý pekáč a pečeme cca 45 minut. Prvních 30 minut jej necháme přikrytý alobalem, poté jej sundáme a dopečeme, aby chytl nádhenou barvu a kůrku.

Podáváme s bramboramy, salátem, případně dipem z jogurtu a česneku.

Dobrou chuť :)

 

POLÉVKA z dýně Hokkaidó

Ingredience:

1 ks dýně Hokkaidó, 1 mrkev, 2 brambory, 2 cibule, opražená slunečnicová či dýňový semínka, balsamico, sůl, pepř na dochucení, olivový olej, smetana na zjemnění (nemusí být)

Postup:

Dýni omyjeme, rozkrojíme a vydlabeme jadřinec. Nakrájíme na kostičky cca 1x1 cm velké - dýni neloupeme!! Na olivovém oleji zpěníme cibuli, přidáme kousky dýně, mrkve a brambor a vše podlijeme vodou. Necháme dusit do měkka (cca 20 minut). Směs poté rozmixujeme do hladka, osolíme, opepříme dle chuti a případně přidáme smetanu na zjemnění. Na talíři či v misce pak posypeme opraženými semínky, případně zakápneme balsamicem a baštíme...