Představení bylinek - měsíček lékařský

Vrátit se k přírodě a využít vše, co nám nabízí, mě přimělo k tomu, abych se dala "dokupy" s babkou bylinkářkou, která rozumí bylinkám víc než já.

Vzešla z toho dobrá spolupráce, okoštovali jste již její čaje a s přibývajícím létem Vám nově přinášíme také květy měsíčku lékařského, který je vynikající bylinkou.

Nejen, že krásně vypadá jako květina ve váze, ale především léčí různé neduhy. 

Nabízím jej i na mém eshopu http://bedynkytrinec.cz/index.php/eshop/2015-04-01-08-27-09/mesicek-lekarsky-suseny-kvet-se-zakrovem-50-g

Dá se použít jak vnitřně, tak vně.

Použití vnitřní: 1 polévkovou lžíci přelijeme 0,3l vařící vodou a necháme pod pokličkou luhovat 8-10 minut. Nálev scedíme a pijeme horký 2-3 denně.

Čaj z měsíčků pomáhá zlepšovat trávení, příznivě působí i na játra, žlučník a ledviny, uklidňuje, zlepšuje činnost srdce a mírně snižuje krevní tlak. Patří mezi preventivní léčebné prostředky při všech druzích rakoviny. Má příznivý účinek na ženské orgány (při silné a bolestivé menstruaci – týden před a týden po pijeme měsíčkový čaj). Je možné užívat bez obav i dlouhodobě. Často se přidává do různých čajových směsí.

Použití vnější: odvar na koupele a obklady; výroba měsíčkové masti

Zevní použití na těžko se hojící rány a vředy, popraskané paty, většinou ve formě masti. Také pomáhá při drobných poranění a bolestech okolo nehtů. Květní plátky rozvařené v sádle jsou velmi dobré i na křečové žíly, krevní podlitiny, otoky, proleženiny, osvědčují se také proti plísni na nohách.

Sedací koupele pomáhají při hemoroidech. V kosmetice se využívá jeho schopnosti zjemňovat pleť.

Měsíčková mast příprava: 3 hrsti sušených měsíčkových květů vložíme do 250 g rozpuštěného kvalitního vepřového sádla. Necháme přijít k varu. Pozor – silně kypí. Promícháme, prohřejeme a odstavíme. Přikryté necháme stát 24 hodin. Potom mast zahřejeme a přefiltrujeme ji přes lněné plátno nebo jemné sítko. Dobře vytlačíme (zbytek můžeme použít na obklady – křečové žíly). Nálev nalijeme do čistých kelímků a mast skladujeme v lednici. Tip: přidáním lžičky masti do polévky získá polévka krásnou barvu.

Napiš komentář

Odeslat komentář jako host

0
podmínky.

Komentáře